Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023

Η εκδημία του Δαδιώτη πολιτικού Αθανασίου Ευταξία

Ο Αθανάσιος Ευταξίας απεβίωσε την 5η Φεβρουαρίου 1931, σε ηλικία 82 ετών, προσβληθείς από τη γρίπη. Η κηδεία του έγινε δημοσία δαπάνη και η εξόδιος ακολουθία τελέσθηκε στον ναό του Αγίου Γεωργίου Καρύτση. 

Eκ μέρους της κυβερνήσεως Βενιζέλου παρέστησαν στην εξόδιο ακολουθία οι υπουργοί Παναγής Βουρλούμης (Εθνικής Οικονομίας), Περικλής Αργυρόπουλος (Ναυτικών), Νικόλαος Αβραάμ (Δικαιοσύνης), Αχιλλεύς Παπαδάτος (υφ. παρά τω Πρωθυπουργώ), Χρήστος Λαδάς (υφ. Συγκοινωνιών), πολλοί βουλευτές και γερουσιαστές και πλήθος κόσμου. Εκ μέρους της Βουλής αποχαιρέτησε τον νεκρό ο αντιπρόεδρος Βασίλειος Κυρέλλος. Από το Δαδί παρέστησαν ο πρόεδρος της Κοινότητος Δημήτριος Οικονόμου και οι σύμβουλοι Γεώργιος Καθούλης και Κ. Οικονόμου. Κατατέθηκαν στέφανοι εκ μέρους της Κοινότητος Αμφικλείας, του Εμπορικού Συλλόγου, του γυμνασίου και του Συλλόγου Φοιτητών Αμφικλείας. Στον τάφο του σκορπίσθηκε χώμα από την πατρική γη. Είχε προαισθανθεί, κατά την κόρη του Ασημίνα, τον θανατό του οκτώ ημέρες πριν και ενώ ήταν απολύτως υγιής. Στέφανο κατέθεσε και ο αντιπρόεδρος της Δωρικής Αδελφότητος, ως δείγμα σεβασμού και ευγνωμοσύνης τόσο για την πολυσχιδή του δράση στα πολιτικά πράγματα της Χώρας όσο και για τη συνδρομή του σε θέματα αφορώντα τον Νομό Φθιωτιδοφωκίδος.  

Η νεκρική πομπή ξεκίνησε από την οδό Πατησίων και διασχίζοντας αυτή, μέσω των Χαυτείων, εισήλθε στην οδό Πανεπιστημίου και δια των οδών Κοραή και Παπαρρηγοπούλου κατευθύνθηκε στον ναό του Αγίου Γεωργίου Καρύτση, όπου θα ψαλλόταν η νεκρώσιμη ακολουθία. Παντού υπήρχε κόσμος, στα πεζοδρόμια, στους εξώστες των ξενοδοχείων και των σπιτιών, που περίμεναν να αποχαιρετίσουν μια μεγάλη προσωπικότητα της Νεωτέρας Ελλάδος. Ο ναός του Αγίου Γεωργίου ήταν ασφυκτικά γεμάτος από κόσμο, όπως και η προ αυτού πλατεία. Έντονη ήταν η παρουσία των Ρουμελιωτών.  

Ο πρόεδρος της Κοινότητος Αμφικλείας, προσφωνώντας τον νεκρό, είπε τα εξής: «Εκ μέρους της Κοινότητος και ολοκλήρου της κοινωνίας Δαδίου, της Πόλεως η οποία είναι υπερήφανος δια το μέγα τέκνον αυτής, το οποίον εχάρισε εις την Πατρίδα μας, και το οποίον την όλην αυτού ζωήν διέθεσεν υπέρ του καλού και του μεγαλείου αυτής. Της Πόλεως η οποία σ’ ετίμησε και θα σε τιμά εις τον αιώνα τον άπαντα, και της οποίας η επιθυμία ήτο όπως η σεπτή σωρός σου μεταφερθή εις την γενέτειράν σου δια να δυνηθούν να την προσκυνήσουν όλοι, καταθέτομεν τον στέφανον τούτον εκφράζοντες την τιμήν και ευγνωμοσύνην ολοκλήρου της κοινωνίας Δαδίου».

          Το π.δ. της 5ης Φεβρουαρίου του 1931 όριζε για την απονομή τιμών ότι: «Εις τον νεκρόν του πρώην Προέδρου της Κυβερνήσεως Αθανασίου Ευταξίου, απονεμηθώσι αι τιμαί Υπουργού εν ενεργεία».


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου