Πέμπτη 18 Απριλίου 2019

Γεώργιος Δ. Δαΐρης. 20 χρόνια από την εκδημία του.


Γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 1918 στο Δαδί και ήταν γιος του Δημητρίου Δαΐρη και της Παναγιούς (το γένος Ευσταθίου Κούσουλα). Αδέλφια του ήταν η Κατίνα (σύζυγος Δημητρίου Χατζή), ο Ιωάννης και η Ανθούλα (σύζυγος του Κωνσταντίνου Αυγερινού).
Τελείωσε το Σχολαρχείο της εποχής (Ελληνικό Σχολείο).
Από 13 ετών έκανε μεταφορές με κάρο της εποχής, με ακτίνα δράσεως μέχρι τον θεσσαλικό κάμπο.
Υπηρέτησε στην πρώτη γραμμή του Ελληνοϊταλικού μετώπου, ως επικεφαλής στοιχείου πυροβολικού στο 1ο Σύνταγμα Πυροβολικού.
Στην αντίσταση κατά των Γερμανών εντάχθηκε από τους πρώτους στην περιοχή.
Στον εμφύλιο υπηρέτησε ως έφεδρος ανθυπολοχαγός στο 106 Τάγμα Εθνο-φυλακής.
Νυμφεύθηκε την Νικολίτσα Γεωργίου Ρεβύθη και Ειρήνης (το γένος Χρ. Σκλα-βούνου) το 1949. Απέκτησαν την Ελένη (1950) και τον Λεωνίδα (1954).
Υπήρξε εκ των πρωτοπόρων γεωργών – επιχειρηματιών πρώτα με ερπυστριοφόρο «τρακτέρ» και έπειτα με αλωνιστικό συγκρότημά «Πατόζα».
Πρωτοεκλέχθηκε Δημοτικός Σύμβουλος το 1960 με το ψηφοδέλτιο του Γεωργίου Κούσουλα. Το 1964 εκλέχθηκε με το ψηφοδέλτιο του Λ. Φλώρου.
Διετέλεσε Δήμαρχος Αμφικλείας τις περιόδους 1968-1974 και 1982-1986. Συνολικά χρόνια προσφοράς 27 εκ των οποίων 16 χρόνια Δημοτικός Σύμβουλος και 11 χρόνια δήμαρχος με παρακαταθήκη πολλά έργα. Απεβίωσε στις 18 Απριλίου 1999.


Επί των ημερών του έχουμε τα παρακάτω σημαντικά έργα, όπως διαβάζουμε στην αυτοβιογραφία του Γεωργίου Δαΐρη:
1.      Κατασκευάσθηκε το κτήριο του Παιδικού Σταθμού.
2.  Συγκροτήθηκε ο Σύνδεσμος Υδρεύσεως Δήμου Αμφικλείας και των Κοινοτήτων Αποστολιά, Γαρδικίου, Σκαμνού, Μπράλλου, Παλαιοχωρίου και Δρυμαίας. Ο Σύνδεσμος επιχορηγήθηκε με 4.000.000 δρχμ. Και κατα-σκευάσθηκε το τεράστιο δίκτυο μήκους 5 χλμ. Με το οποίο υδρεύθηκε ο Δήμος από τις πηγές της καταβόθρας της Οίτης.
3. Έγινε διαπλάτυνση και ασφαλτόστρωση του δρόμου από είσοδο «Μπα-λωμένου» μέχρι πρατήριο βενζίνης Παπακωνσταντίνου και επεκτάθηκε η αποχέτευση μέχρι την εθνική οδό.
4.     Τσιμεντοστρώθηκαν με αυτεπιστασία όλοι οι δρόμοι της Αμφικλείας.
5.   Αγοράσθηκε οικόπεδο για την ανέγερση του δημαρχείου. Η αρχιτεκτονική μελέτη ήταν προσφορά του Τάκη Σαγιά. Με χρήματα των Δαδιωτών Αμε-ρικής κατασκευάσθηκε και εξοπλίσθηκε η αίθουσα διαλέξεων, καθώς και ο εξοπλισμός των γραφείων του κτηρίου.
6. Αγοράσθηκε το οικόπεδο Γεωργίου Σκλαβούνου εκτάσεως 7 περίπου στρεμμάτων έναντι ποσού 230.000 δρχμ. Με την αγορά δωρήθηκε στον Δήμο και η οικία Σκλαβούνου_Κυριαζή κατά τα 9/16.
7. Μέρος του οικοπέδου δόθηκε στο Υπουργείο Κοινωνικών Υπηρεσιών και κατασκευάσθηκε ο Παιδικός Σταθμός, άλλο τμήμα του οικοπέδου δωρήθηκε στο Υπουργείου Δικαιοσύνης και κατασκευάσθηκε το Ειρηνοδικείο, ένα άλλο τμήμα του οικοπέδου δόθηκε στον ΟΤΕ για την κατασκευή του κτηρίου του.
8.   Στη Δευτέρα περίοδο της Δημαρχίας του αγοράσθηκε το τμήμα του οικοπέδου από τους κληρονόμους του Κων/νου. Σκλαβούνου και διατέθηκε στο Υπουργείο Κοινωνικών Υπηρεσιών και κατασκευάστηκε το Κέντρο Υγείας.
9.  Επεκτάθηκε το σχέδιο πόλεως ανατολικά για την εγκατάσταση των κατοίκων των Κουμπουριανών Καρδίτσας (50 οικογένειες), έτσι ενισχύθηκε πληθυ-σμιακά ο Δήμος.
10. Κατασκευάσθηκε η κλειστή αίθουσα γυμναστικής, η θέρμανση με καλορι-φέρ των σχολικών μονάδων της Αμφικλείας (Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυ-κείου.
11. Αγοράσθηκε το πρώτο απορριμματοφόρο όχημα του δήμου και ένα πυρο-σβεστικό όχημα
12.  Ασφαλτοστρώθηκαν όλοι οι δρόμοι της Αμφικλείας.
13.  Αποτελειώθηκε η κατασκευή του δρόμου προς τον Παρνασσό.
14.  Κατασκευάσθηκε το Κέντρο Υγείας Αμφικλείας.
15.Έγινε αντικατάσταση μέρους του δικτύου υδρεύσεως και επεκτάθηκε το δίκτυο υπονόμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου