Η Τουρκία κατηγορεί σήμερα την Ελλάδα ότι δεν επιθυμεί διάλογο και οξύνει τα πνεύματα στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο με μαξιμαλιστικές βλέψεις. Όμως η Αθήνα ανταπαντά πως πάντα είναι έτοιμη να συζητήσει όχι όμως υπό το καθεστώς εκβιασμών και απειλών. Η απόπειρα της Άγκυρας να πείσει πως αυτή είναι που επιθυμεί διάλογο πέφτει στο κενό. Η Άγκυρα όπως έχει τονιστεί επανειλημμένα από την ελληνική διπλωματία βρίσκει καταφύγιο στις απειλές αφού στερείται σοβαρών και ισχυρών νομικών επιχειρημάτων για τις παράλογες διεκδικήσεις της. Η στάση του Ερντογάν όμως δεν είναι πρωτοφανής. Και παλαιότερα Τούρκοι ηγέτες έδειξαν με τις πράξεις τους πως δεν επιθυμούν διάλογο. Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1991 με τον Τζορτζ Μπους. Το εντυπωσιακότερο όλων είναι πως τόσο χρόνια μετά παραμένει εξαιρετικά επίκαιρός.
Διαβάστε αναλυτικα:
Κωνσταντίνος Καραμανλής: Επίστευα πάντοτε και πιστεύω στην ανάγκη επιλύσεως των διαφορών μας με την Τουρκία. Η γεωγραφία μας υποχρεώνει να συνυπάρχουμε. Χρειάζεται λίγη λογική και λίγο πολιτικό θάρρος. (...) Έκανα προτάσεις Συμφώνου Μη Επιθέσεως το 1976 στον Ντεμιρέλ. Το δέχθηκε και μετά δέκα μέρες μετάνιωσε. Έκανα μια προσπάθεια για το πρόβλημα της υφαλοκρηπίαδς και πρότεινα να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Συναντηθήκαμε με τον Ντεμιρέλ στις Βρυξέλλες και υπογράψαμε γι' αυτό ένα κοινό ανακοινωθέν. Μετά δέκα μέρες έστειλα τους αντιπροσώπους μας για να συζητήσουν την σχετική διαδικασία και ο Ντεμιρέλ υπαναχώρησε λέγοντας ότι υπέγραψε το ανακοινωθέν χωρίς να το διαβάσει. Όταν συνάντησα τον Ετσεβίτ του είπα και πάλι για την Χάγη γιατί πέραν των άλλων συμφέρει και πολιτική αφού η απόφαση θα είναι του δικαστηρίου και δεν θα κατηγορηθούν οι κυβερνήσεις. Μου είπε ότι έχω δίκιο αλλά πρόσθεσε ότι δεν μπορούσε να το δεχθεί γιατί είχε κατηγορήσει τον Ντεμιρέλ για προδοσία.
Τζορτζ Μπους: Ίσως αποδειχθεί καταλληλότερος συνομιλητής ο Οζάλ αν και στερείται επαρκούς υποστηρίξεως στην Τουρκία.
Κωνσταντίνος Καραμανλής: Όταν μιλάμε για την ανάγκη επιδείξεως πολιτικού θάρρους εννοούμε να αγνοηθεί η κοινή γνώμη.
Τζορτζ Μπους: Πιστεύετε ότι η πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τετραμερή συνάντηση έχει πιθανότητες και προοπτικές;
Κωνσταντίνος Καραμανλής: Θα εξαρτηθεί από την Τουρκία που είναι το κλειδί. Η Κύπρος έχει ελληνική ιστορία 3.000 ετών. Είναι μια δεύτερη ΕΛΛΑΣ. Το 80% των Κυπρίων είναι Έλληνες και το 18% Τούρκοι (...) Οι Τούρκοι έπρεπε να αποχωρήσουν αλλά αντί να φύγουν κατέλαβαν και το μισό νησί.
*Ο διάλογος δημοσιεύτηκε στην Εστία και προέρχεται από τον 12ο τόμο των Αρχείων Καραμανλή. Η παραπάνω συνομιλία έγινε στην Ηρώδου Αττικού στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης του τότε Αμερικανού Προέδρου.
ΠΗΓΗ: https://newpost.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου