Τετάρτη 6 Απριλίου 2022

Η κήρυξη της Επανάστασης στο Δαδί και οι πρωταγωνιστές της (άρθρο του Γιάννη Σκορδά, μέρος Β΄)

Ο κατάλογος των Δαδιωτών που έλαβαν μέρος στην Επανάσταση του 1821 ασφαλώς δεν έχει ολοκληρωθεί. Σε προηγούμενο άρθρο για την ‘έναρξη της Επανάστασης στο Δαδί και τους πρωταγωνιστές της καταγράφηκαν τα ονόματα 120 Δαδιωτών που έλαβαν μέρος στον Αγώνα. Όπως ήδη αναφέρθηκε οι αγωνιστές αυτοί δεν ήταν μόνοι. Ο ερευνητής Δημήτρης Βασιλείου συγκεντρώνοντας στοιχεία για τη συγγραφή του βιβλίου του «1821-1822, τα σημαντικότερα γεγονότα της ευρύτερης περιοχής του Δαδίου», εντόπισε στο έργο του συγγραφέα Μάνθου Χριστοφόρου «Οπουντία Λοκρίδα και η Αταλάντη», ονόματα αγωνιστών του 1821 από χωριά της Επαρχίας Λοκρίδας.

Αντιπαραβάλλοντας τους δύο καταλόγους, βλέπουμε ότι υπάρχουν 26 ακόμα ονόματα Δαδιωτών αγωνιστών του 1821 που δεν συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο του άρθρου μου. Θεωρούμε σκόπιμο να αναφερθούν τα ονόματα των ανθρώπων αυτών για να συμπληρωθεί κατά το δυνατόν ο σχετικός κατάλογος. Οι αγωνιστές αυτοί είναι οι παρακάτω:

  1. Αγραφιώτης Γεώργιος του Θεοδοσίου
  2. Αδαμόπουλος Λιάκος
  3. Ανδρίτσος Ηλίας
  4. Ασκητής Λουκάς
  5. Γαβριήλ Λουκάς
  6. Γκρινιάτσος Αστέριος
  7. Γκρινιάτσος Ευάγγελος
  8. Δημητρίου Αθανάσιος
  9. Δημητρίου ‘η Φλώρος Λουκάς
  10. Ζήσιμος Γιαννάκης του Γεωργίου
  11. Θεοδωράκος ή Θεοδωρόπουλος Ευστάθιος
  12. Ιωάννου Λουκάς
  13. Κραββαρίτης Νικόλαος
  14. Λιακόπουλος Αθανάσιος
  15. Λιακόπουλος Δημήτριος
  16. Νίκας Αναγνώστης του Γεωργίου
  17. Παναγιώτου Λουκάς
  18. Πάνου Αναγνώστης
  19. Παπαλεβέντης Ιωάννης
  20. Παπαλουκόπουλος Γιαννάκης
  21. Πούλου Γεώργιος
  22. Πρωτόπαπας Δημήτριος
  23. Πρωτόπαπας Πέτρος
  24. Σαγιάς Δημήτριος
  25. Τσολάκος Αναστάσιος

Παρά την προσθήκη αυτή παραμένουν προφανώς πολλοί ακόμα Δαδιώτες που έλαβαν μέρος στην Επανάσταση του 1821 και είναι ακατάγραφοι. Σύμφωνα με την παράδοση 500 παλικάρια από το Δαδί στρατολογήθηκαν για των Αγώνα. Ίσως ο αριθμός αυτός να είναι πολύ κοντά στον πραγματικό αριθμό των Δαδιωτών, οι οποίοι με τη συμμετοχή τους και τη θυσία πολλών απ’ αυτούς μας χάρισαν την ελευθερία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου