Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022

Μήπως αρμενίζουμε στραβά;

 Διαβάζοντας το αφιέρωμα της εφημερίδος «Εν Δελφοίς» στην Ελάτεια (αριθμός φύλλου 1006/5-8-2022) με τίτλο «Περηφάνια και αγωνία για το μέλλον» σκέφθηκα τα πρόσφατα αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού του 2021, στην οποία ο Δήμος Αμφίκλειας - Ελάτειας απώλεσε το ¼ περίπου του πληθυσμού του, ποσοστό 23,26%, και έγινε ο μοναδικός Δήμος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας που παρουσίασε το μεγαλύτερο ποσοστό μειώσεως πληθυσμού. 

Η μείωση πληθυσμού σημαίνει για τον Δήμο μας:

-  αλλαγή κατηγορίας αυτού, που στο εξής θα ανήκει στους μικρούς πλέον ηπειρωτικούς δήμους και όχι στους μεσαίους, όπου μέχρι πρότινος ανήκε. (Νόμος 4555/2018)

-      μείωση των χορηγουμένων κονδυλίων βάσει των πληθυσμιακών κριτηρίων.

-  μείωση των εδρών του Δημοτικού Συμβουλίου από 27 που είναι σήμερα (έγιναν 25 έδρες βάσει του νόμου 4804/5-6-2021) σε 19 έδρες.

Το ποσοστό του 23,26% αφ’ ενός μεν αντίκειται στο πολυδιαφημισμένο περί αναπτύξεως του τόπου αφήγημα αφ’ ετέρου δε απογοητεύει και προβληματίζει τους δημότες, ιδιαίτερα τους νέους, για το μέλλον τους αλλά και για το μέλλον αυτού του τόπου.

Πολλοί συνδημότες μας, κυρίως νέοι, λόγω ελλείψεως θέσεων εργασίας κυρίως στον δευτερογενή και τριτογενή τομέα παραγωγής αναγκάζονται να μεταναστεύσουν σε άλλα μέρη της Ελλάδος αλλά και στο εξωτερικό προς αναζήτηση εργασίας. Οι τοπικές οικονομίες είναι σε ύφεση, το μαθητικό δυναμικό των σχολικών μονάδων του Δήμου μας συνεχώς συρρικνούται και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον τους.

Ο Υφυπουργός παρά τον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Ιωάννης Οικονόμου έγραψε σε άρθρο του με τίτλο «Η δημογραφική κρίση της Φθιώτιδος» στο ίδιο φύλλο της εφημερίδος «Εν Δελφοίς»: «Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς και χρήσιμοι στον τόπο μας, χρειάζεται να μην κρυφτούμε πίσω από το δάκτυλό μας όσον αφορά τις αιτίες που μας οδήγησαν στο δύσκολο παρόν και το ακόμα δυσκολότερο άμεσο μέλλον» και συνεχίζει: «Αρχικά η συζήτηση πρέπει να ξεκινήσει από όσους και όσες κινήθηκαν στη δημόσια σφαίρα, κατείχαν θέσεις ευθύνης στο διάστημα που μεσολάβησε από την προηγούμενη απογραφή έως σήμερα. Να αξιολογήσουμε τη διαδρομή με έμφαση στις ευκαιρίες που χάσαμε, τις δυνατότητες που σπαταλήσαμε σε μικροδιαχείρηση και ρουσφετολογικές εξυπηρετήσεις, οι οποίες μπορεί να εξασφάλιζαν την εκπλήρωση φιλοδοξιών ή και επανεκλογή κάποιων, αλλά δεν άθροιζαν για τον τόπο προοπτικές ανάπτυξης». 

Επιβάλλεται η Δημοτική Αρχή να ξεκινήσει άμεσα διάλογο με φορείς και κατοίκους, ώστε να εκτιμηθεί το αποτέλεσμα της απογραφής και να χαραχθεί ένα επιχειρησιακό σχέδιο για την ανασυγκρότηση και της οικονομική ανάπτυξη του τόπου μακριά από προκαταλήψεις και επάρσεις.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ανάπτυξη και βιωσιμότητα του τόπου μας με απώλειες του ¼ του πληθυσμού του δεν επιτυγχάνεται και ορθώς μας πληροφορεί ο Υφυπουργός κ. Ιωάννης Οικονόμου ότι: «Όπως έχει επισημάνει ο Αριστοτέλης ακόμα και το πιο ισχυρό κράτος μπορεί να χαθεί από την ολιγανθρωπία».

 

Δημήτριος Ιωάν. Βασιλείου

πρώην Διευθυντής του Λυκείου Αμφικλείας

μέλος του Κοινοτικού Συμβουλίου Αμφικλείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου