Στο σπίτι περιμέναμε ποιος θα μας κάνει ποδαρικό και του ρίχναμε σίδερο να πατήσει πριν μπει μέσα. Το ίδιο έκαναν και σε μας οι θειάδες μας, που πηγαίναμε για το καλό.
Τη μέρα της; Πρωτοχρονιάς ό,τι κάναμε, θα το κάναμε όλο το χρόνο. Καθόμαστε λοιπόν φρόνιμα να μην τις φάμε, γιατί θα τις τρώγαμε όλη τη χρονιά.
Στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι, απαραίτητα έπρεπε να υπάρχει κότα. Την έσφαζε η μάνα και τη μάδαγε σε ζεστό νερό. Ύστερα την έκανε σούπα. Για γούρι σπάζαμε κι ένα ρόδι και το πατάγαμε στα κεραμίδι».
Τα γλυκά της Πρωτοχρονιάς στο Δαδί ήταν ο μπακλαβάς και η σουσαμόπιτα. Μας λέγει η συγγραφέας περί αυτού: «η σουσαμόπιτα ήταν γλυκό για μας τα παιδιά. Να φάμε και να χορτάσουμε. Ο μπακλαβάς ήταν περισσότερο για τα κεράσματα των ξένων».
Απόσπασμα από το βιβλίο "Πατρώα Γη, Δαδί - Αμφίκλεια"
της Δήμητρας Παπαλιάκου-Δημοπούλου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου