Μια ιδιαιτέρα γνωριμία ως Ριζαρείτης είχε ο Αθανάσιος Ευταξίας με τον Αναστάσιο Κεφαλά, μετέπειτα Άγιο Νεκτάριο Πενταπόλεως (1846-1920).
Τον Ιανουάριο του 1877 ο Αναστάσιος Κεφαλάς χειροτονήθηκε διάκονος από τον μακαριστό Μητροπολίτη Χίου κυρό Γρηγόριο και μετονομάσθηκε σε Νεκτάριο. Το έτος 1885 ανακηρύχθηκε πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού Πανεπιστημίου και αργότερα χειροτονήθηκε ιερεύς και αμέσως μετά ιεροκήρυξ. Τον Ιανουάριο 1889 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Πενταπόλεως και υπηρέτησε στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.
Αφού επέστρεψε στην Ελλάδα από την Αλεξάνδρεια διορίσθηκε ιεροκήρυξ στην Χαλκίδα την περίοδο 1891-1893. Τον Αύγουστο 1893, με απόφαση του υπουργού των Εκκλησιαστικών και Δημοσίας Εκπαιδεύσεως Αθανασίου Ευταξία, ο Νεκτάριος μετατέθηκε στον Νομό Φθιώτιδος και Φωκίδος. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Φθιώτιδα ο Νεκτάριος εφέρετο ως πιθανός διευθυντής της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής έχοντας την υποστήριξη του υπουργού και του μακαριστού Μητροπολίτου Αθηνών κυρού Γερμανού.
Όντως, μετά από εξάμηνη παραμονή στον Νομό Φθιώτιδος και Φωκίδος, ο Μητροπολίτης Νεκτάριος διορίσθηκε διευθυντής στη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή την 1η Μαρτίου 1894 επί υπουργού των Εκκλησιαστικών και Δημοσίας Εκπαιδεύσεως Δημητρίου Καλλιφρονά, ο οποίος είχε διαδεχθεί στο υπουργείο τον Ευταξία. Ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως Νεκτάριος παραιτηθείς τον Μάρτιο 1908 από τη διεύθυνση της Ριζαρείου αποχώρησε από το Ίδρυμα στις 16 Απριλίου του ιδίου έτους πηγαίνοντας στη συνέχεια στην Αίγινα. Οι εφημερίδες της εποχής τιμούσαν την αρετή και επαινούσαν την πνευματική αξία του Μητροπολίτου Νεκταρίου.
Η ανακήρυξη του Νεκταρίου ως Αγίου της Ορθοδόξου Εκκλησίας έγινε το έτος 1961 από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η μνήμη του εορτάζεται στις 9 Νοεμβρίου κάθε έτους.
Δημήτριος Ιωάν. Βασιλείου
πρώην Διευθυντής του Λυκείου Αμφικλείας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου