Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

Αθανάσιος Λουκά Ευταξίας (1849-1931)


Ήταν ένας από τους ικανοτέρους και μεθοδικοτέρους Έλληνες πολιτικούς. Γεννήθηκε στο Δαδί Δρυμίας στις 16 Φεβρουαρίου 1849. Τα πρώτα του γράμματα τα διδάχθηκε στο 3)τάξιο Δημοτικό Σχολείο Δαδίου (μονοθέσιο), απ’ όπου αποφοίτησε το σχολικό έτος 1858-59. Την επομένη σχολική χρονιά 1859-1860 εισήχθη στο Ελληνικό Σχολείο του Βαρβακείου Πρακτικού Λυκείου και στη συνέχεια την περίοδο 1863-1867 φοίτησε στη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή.


      Την περίοδο 1867-1871 φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του Εθνικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τον Αύγουστο του 1872 μετέβη στη Λειψία της Γερμανίας, με υποτροφία της Βασιλίσσης Όλγας, για να συμπληρώσει τις θεολογικές του σπουδές

         Στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας ασχολήθηκε με τη σπουδή της Εκκλησιαστικής Ιστορίας και του Εκκλησιαστικού Δικαίου, πιστεύοντας ότι έτσι θα προσέφερε περισσότερα στην Εκκλησία και στην Πατρίδα. Παρακολουθούσε τα μαθήματά του στο Πανεπιστήμιο και ταυτόχρονα εδιδάσκετο ξένες γλώσσες. Στη Λειψία, εκτός των σπουδών, ασχολήθηκε με την εκμάθηση του εκκλησιαστικού οργάνου orgue, την ξιφασκία, την ιππασία και τη δημοσιογραφία.
Με την έκρηξη του Ρωσοτουρκικού Πολέμου, τον Απρίλιο του 1877, μετέβη στην Ιλλυρική Χερσόνησο ως ανταποκριτής της γερμανικής εφημερίδος ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΟΛΩΝΙΑΣ. Εκεί εμπνεύσθηκε και έγραψε το πόνημα «Το Έργον του Ελληνισμού εν Μακεδονία».

Μετά τη λήξη του πολέμου, τον Μάρτιο 1878, παρέμεινε στη Μακεδονία αγωνιζόμενος στο πλευρό των τότε Μητροπολιτών Θεσσαλονίκης Ιωακείμ, μετέπειτα Οικουμενικού Πατριάρχου και Καλλινίκου, μετέπειτα Μητροπολίτου Δέρκων, συγγράφοντας και δημοσιεύοντας άρθρα, που αναφέροντο στον Ελληνισμό της Μακεδονίας.

Το έτος 1883 επέστρεψε οριστικά στην Αθήνα και ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία αρθρογραφώντας στις εφημερίδες ΑΙΩΝ, ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ και ΕΦΗΜΕΡΙΣ του Κορομηλά. Αρθρογραφούσε επίσης σε εφημερίδες του εξωτερικού ΚΛΕΙΩ της Τεργέστης και στην ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΟΛΩΝΙΑΣ-Kölnische Zeitung. Υπήρξε Πρόεδρος και Εισηγητής των Επιτροπών περί Αγίου Όρους (επεξεργασία και έγκριση του Καταστατικού Χάρτου), περί Οικουμενικής Συνόδου, περί του Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος και περί του Γενικού Εκκλησιαστικού Ταμείου.

Απεβίωσε στις 5 Φεβρουαρίου 1931 από οξεία εποχική γρίπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου