Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου 1908 στο Δαδί Δρυμίας


Ας γυρίσουμε πολλά χρόνια πριν και να δούμε πως εορτάζετο η Εθνική μας Επέτειος του 1821 στο Δαδί Δρυμίας. 
         Με μεγαλοπρέπεια εορτάσθηκε η 25η Μαρτίου το 1908, όπως μας πληροφορεί ο ανταποκριτής της εφημερίδος ΣΚΡΙΠ από το Δαδί, γράφοντας:  
«Πλήθος κόσμου προσήλθε στη Μητρόπολη μετά την έναρξη της κωδωνοκρουσίας, όπου και τελέσθηκε δοξολογία. Κατά την τελεσθείσα δοξολογία ο τελειόφοιτος της Νομικής Γεώργιος Κουντουριώτης, απήγγειλε τον πανηγυρικό της ημέρας από ιστορικής και θρησκευτικής απόψεως, αποσπών τα συγχαρητήρια των παρισταμένων.
Μετά τη δοξολογία το πλήθος κατευθύνθηκε στην πλατεία με επικεφαλής το Δήμαρχο Ιωάννη Παπαλουκά μετά του Δημοτικού Συμβουλίου, την Αστυνομική Δύναμη, τον Εμπορικό Σύλλογο, τους Ελληνοδιδασκάλους και Δημοδιδασκάλους μετά των μαθητών του Ελληνικού και των Δημοτικών σχολείων, που τραγουδούσαν διάφορα πατριωτικά άσματα υπό τις οδηγίες του Δημοδιδασκάλου Ν. Παπαμιλτιάδου.

Μόλις η πομπή έφτασε στην πλατεία (προφανώς την Πάνω Πλατεία), σταμάτησε μπροστά στο Αστυνομικό Τμήμα, όπου από τον εξώστη αυτού, ανάμεσα σε δύο Ελληνικές σημαίες, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιωάννης Ασκητής, εκφώνησε λόγο για την 25η Μαρτίου, οι δε μαθητές των σχολείων έψαλλαν τον Εθνικό μας Ύμνο, ζητωκραυγάζοντας υπέρ του Ελληνικού Έθνους».  
 Άλλες εποχές, άλλα ήθη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου