Δευτέρα 11 Μαρτίου 2019

Σχεδίαση του καμπαναριού της Μητροπόλεως Δαδίου

Παρουσιάζουμε σήμερα το Σχέδιο των τεσσάρων όψεων του καμπαναριού του Καθεδρικού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου Δαδίου, έργο του Στέργιου Δημ. Λέφα, ενός Δαδιώτου ελπιδοφόρου νέου, που αφιερώνει πολλές ώρες στην ανάδειξη των μνημείων του τόπου του, που δυστυχώς μένουν αναξιοποίητα στην προσπάθεια προβολής του τόπου.  

Θέση του Καμπαναριού
Βρίσκεται στο κέντρο του παραδοσιακού οικισμού της Αμφίκλειας και στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού των Εισόδων της Θεοτόκου (Μητρόπολη). Έχει οικοδομηθεί ανάμεσα στην Εκκλησία της Μητροπόλεως και στο παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου.  Παλαιότερα η Παναγία με το παρεκκλήσι της ήταν το κέντρο του οικισμού. Ήταν πάνω στο βασικό εμπορικό δρόμο του Δαδιού, στον όποιο βρίσκονταν τα πρώτα μαγαζιά άλλα και τα υφαντήρια των φημισμένων Δαδιώτικων πανιών. Σύμφωνα με την παράδοση στο προαύλιο γινόταν παζάρι άλλα και τα συμβούλια της Δημογεροντίας.


Το ιστορικό του καμπαναριού
"Ένα από τα στολίδια της Αμφίκλειας μέσω του όποιου γίνεται εμφανής η οικονομική υπεροχή της πόλης τους προηγούμενους αιώνες είναι το κτίσμα του ρολογιού.  Πρόκειται για ένα τετράγωνο, τετραώροφο κτίσμα, χτισμένο εξ ολοκλήρου από λαξευτούς λίθους σε μορφή κιόνων και πεσσών και τρούλο κόκκινου χρώματος με επίστεψη ένα λευκό σταυρό. Οικοδομήθηκε την δεκαετία του 1890 επί δημαρχίας του δήμου Δρυμίας Λουκά Μέρμηγκα. Την εποχή εκείνη είχαν φτάσει στο Δαδί διάφορα μπουλούκια μαστόρων από την Ήπειρο και τα νησιά του Αιγαίου οι όποιοι ίσως να εργάστηκαν στην κατασκευή του. Σύμφωνα με εντοιχισμένη επιγραφή στη Βόρεια όψη του κωδωνοστασίου ο τεχνίτης ονομαζόταν Ν. Μορισαίος και ήταν Τηνιακής καταγωγής. Το κτίριο αντικατέστησε το παλιό καμπαναριό της Μητρόπολης που ήταν τοξωτό μονόλοβο και βρισκόταν πάνω από την θύρα του Ναού. Τις τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα το ρολόι είχε βαφτεί σε λευκό χρώμα, γεγονός που αλλοίωνε την μορφή του.
          Ο παλιός μηχανισμός του που αντικαταστάθηκε το 1968 λειτουργούσε με αντίβαρα και χρειαζόταν κούρδισμα για να δουλεύει. Η θέση του πρώτου μηχανισμού και οι τρύπες στα πατώματα για τα αντίβαρα είναι εμφανείς μέχρι τις μέρες μας. Το ρόλοι έχει τοποθετηθεί εξ αρχής στην βόρεια όψη και έτσι από τις υπόλοιπες πλευρές οι κάτοικοι ενημερώνονται για την ώρα μόνο από τους ήχους της καμπάνας. Αναφέρεται από τους γηραιότερους πως η προσέλευση των παιδιών στο σχολείο, γινόταν με το κτύπημα της καμπάνας στις 8:00 το πρωί".

Στέργιος Δημ. Λέφας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου