Τρίτη 30 Απριλίου 2019

Αμφίκλεια (Δαδί) - Ιστορικές Έρευνες

Κυκλοφόρησε το νέο έργο του Ιωάννου Παν. Σκορδά με τίτλο "Αμφίκλεια (Δαδί) - Ιστορικές Έρευνες". Να ευχηθούμε στο νέο αυτό βιβλίο του συμπολίτου μας Ιωάννη Σκορδά να είναι 'Καλοτάξιδο"

Παρασκευή 26 Απριλίου 2019

Το Χριστιανικό Πάσχα


Τη Μ. Τετάρτη το πρωί γίνεται η Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία, και το απόγευμα ή βράδυ γίνεται το Μυστήριο του Αγίου Ευχελαίου. Την Μ. Τετάρτη γίνεται το ευχέλαιο στην εκκλησία. Οι γυναίκες «αναπιάνουν» το προζύμι για το ζύμωμα του ψωμιού, με το αλεύρι που έχουν πάει στην εκκλησία για να διαβαστεί.

Την Μεγάλη Πέμπτη το πρωί  βάφουν τα αβγά (παλιότερα με  φύλλα από κρεμμύδια - με μπογιές του εμπορίου και ξίδι σήμερα). Όσα αβγά γεννούσαν οι κότες τη Μεγάλη Πέμπτη, τά ’βαφαν ξεχωριστά και τά ’βαζαν στα ’κονίσματα.. Τα κεντούσαν ή τα ζωγράφιζαν με φύλλα, κρεμμυδόφυλλα, ζυμάρι, λειωμένο κερί κλπ. Την ίδια ημέρα ζυμώνουν  τις λαμπροκολούρες, φτιάχνουν το παντεσπάνι,  κουλούρια και τσουρέκια για τη Λαμπρή και τον Αϊ Γιώργη. Η νονά θα δώσει στα βαφτιστήρια της, τις λαμπροκουλούρες με το κόκκινο αυγό και τη λαμπάδα.


Ο στολισμός του επιταφίου του Αγίου Βλασίου


Τρίτη 23 Απριλίου 2019

Ο θάνατος του καπετάνιου της Επαρχίας Λιβαδειάς Αθανασίου Διάκου



 
Ο Αθανάσιος Διάκος πληροφορηθείς ότι Τούρκοι έφθαναν στο Ζητούνι κάλεσε τους συναγωνιστές του και μίλησε σε αυτούς λέγοντας:  «Αδελφοί Έλληνες! Έπειτα από τετρακοσίων χρόνων σκλαβιάν, ο θεός ευσπλαχνηθείς απεφάσισε να μας δώση την ελευθερίαν, καθώς την εχαίροντο μιαν φοράν οι προπάτορές μας, πλην δια να την απολαύσωμεν, πρέπει ν’ αποφασίσωμεν ν’ αποθάνωμεν με τα όπλα εις τας χείρας, και τότε ας την χαρώσιν οι μεταγενέστεροί μας. Ημείς ως τόσον θέλομεν απολαύσει τα δύο μεγαλύτερα καλά, τον παράδεισον και την αιώνιον μνήμην των μεταγενεστέρων. επειδή δια τον σταυρόν και την ελευθερίαν αποθνήσκομεν. αν όμως δειλιάσωμεν τώρα, τότες αιωνίως εχάθημεν και ημείς και όλον το έθνος μας. Όθεν, όποιος αγαπά με την αλήθειαν, την πίστιν και την πατρίδα, ας δράξη τα όπλα, και ας έλθη μαζύ μου».
Στις 24 Απριλίου εκδόθηκε απόφαση από τους Τούρκους Πασάδες Ομέρ Βρυώνη και Κιοσέ Μεχμέτ Πασά για να θανατωθεί ο Αθανάσιος Διάκος με ανασκολοπισμό, δηλαδή με σούβλισμα.   
Στις 23 Απριλίου 1821, πληροφορηθέντες οι κόνσολοι της Λιβαδειάς τα τραγικά συμβάντα της Αλαμάνας και τη σύλληψη του Αθανασίου Διάκου συσκεύθηκαν στο Δαδί με τους οπλαρχηγούς της επαρχίας, καθώς και με τους δημογέροντες του Δαδίου και διόρισαν τον Βασίλειο Μπούσγο οπλαρχηγό της Επαρχίας Λεβαδείας στη θέση του συλληφθέντος Αθανα-σίου Διάκου.