Δευτέρα 1 Απριλίου 2019

Η Σύσταση του Ελληνικού Κράτους

Από το υπό έκδοση βιβλίο του Δημητρίου Βασιλείου με τίτλο "Το Δαδί Δρυμίας στην Επανάσταση του 1821" παραθέτουμε το παρακάτω απόσπασμα που αφορά την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους, που ήταν απόρροια της Επαναστάσεως του 1821:
«Η Γ΄ Εθνική Συνέλευση των Ελλήνων (Εθνοσυνέλευση) στην Τροιζήνα εξέλεξε τον Κόμη Ιωάννη Καποδίστρια Κυβερνήτη της Ελλάδος. Επίσης διόρισε τριμελή Επιτροπή γνωστή με το όνομα «Αντικυβερνητική Επιτροπή», για να κυβερνήσει την Ελλάδα μέχρι να έλθει και να αναλάβει τη διακυβέρνηση της Χώρας ο Ιωάννης Καποδίστριας. Μετά την έλευση του Κυβερνήτου η Επιτροπή θα έπαυε να υφίστατο. Επίσης η Συνέλευση αποφάσισε τον ορισμό της πόλεως του Ναυπλίου ως καθέδρα της Κυβερνήσεως και της Βουλής.

Ο Ιωάννης Καποδίστριας έφτασε στο Ναύπλιο τον Ιανουάριο του 1828.  Οι Έλληνες περίμεναν πολλά από την παρουσία του στην Αρχή, διότι ήταν πολιτικός έμπειρος και απολάμβανε της αποδοχής, και της εμπιστοσύνης των κυβερνήσεων της Ευρώπης. Θεωρούσαν ότι μπορούσε να δια-πραγματευθεί μαζί τους και να επετύγχανε τη δημιουργία ενός ανεξαρτήτου Ελληνικού Κράτους.


Το τέταρτο Πρωτόκολλο του Λονδίνου

Στις 22 Ιανουαρίου)3 Φεβρουαρίου του 1830 στη διάσκεψη του Λονδίνου, ύστερα από Αγγλική πρόταση, οι τρεις Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία υπέγραψαν τη διακήρυξη για την πολιτική ανεξαρτησία της Ελλάδος υπό την ονομασία ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ. Η διακήρυξη αυτή έμεινε στην ιστορία ως Πρωτόκολλο της Ανεξαρτησίας της Ελλάδος. Το άρθρο 1 του Πρωτοκόλλου της 22 Ιανουαρίου)3ης Φεβρουαρίου 1830 όριζε ότι: «H Ελλάς θέλει σχηματίσει εν Κράτος ανεξάρτητον, και θέλει χαίρει όλα τα δίκαια, πολιτικά, διοικητικά και εμπορικά, τα προσπεφυκότα εις εντελή ανεξαρτησίαν».  Eπρόκειτο για την πρώτη επίσημη διεθνή πράξη που αναγνώριζε την Eλλάδα ως κράτος ανεξάρτητο και όχι φόρου υποτελές στην Oθωμανική Aυτοκρατορία.

Ανεξάρτητο και όχι αυτόνομο Ελληνικό Κράτος επεδίωκε και ο Ιωάννης Καποδίστριας, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην κατάληξη αυτή ασκώντας διπλωματικές πιέσεις στις Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής. Το νεοσύστατο Ελληνικό Κράτος περιελάμβανε την Πελοπόννησο και μέρος της Στερεάς Ελλάδος, την Εύβοια, τις Σποράδες και τις Κυκλάδες.

Κρατούσε έξω από το έδαφος της Ελλάδος μεγάλο τμήμα της Στερεάς και τα προς Βορρά σύνορά του ορίζοντο σε μια νοητή γραμμή που ξεκινούσε από τον Αχελώο ποταμό και τελείωνε στο Σπερχειό ποταμό. Με απαίτηση της Βρετανίας για λόγους στρατηγικούς το πέραν του Αχελώου ποταμού τμήμα δε δόθηκε στην Ελλάδα.
       Του τετάρτου πρωτοκόλλου του Λονδίνου είχαν προηγηθεί τα πρωτόκολλα: του Ιουλίου 1827, της 4ης/16ης Nοεμβρίου 1828 και της 10ης/ 22ας Mαρτίου 1829».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου